TÜTÜN
KİRAZ
ZEYTİN
SEBZECİLİK
ÜZÜM
KESTANE
Üzüm ÇEŞİTLERİ
Alfons : Fransız orijinli , köyü mor , Siyah puslu , iri Taneli ve Orta mevsimde olgunlaşan BİR çeşittir . Marmara Bölgesinde Ağustos sonuna Doğru olgunlaşır . Oldukça verimli olup cok Salkım yapar . Kaliteli Üzüm Click özellikle sulanmayan bağlarda Salkım seyreltmesi yapmak gerekir . Aksi halde ufak ve boncuklanmış salkımlar görülebilir . Asma üzerinde ve soğuk depoda muhafazaya uygundur . Siyah ve iri tanesi ile Yüksek fiyattan ALICI bulur .
CARDINAL : Pencereler ağaçtan da Alev TokayxAlphonse melezi olarak 1939 da elde edilmiştir . Iri Taneli , erkenci , Kırmızı renkli BİR çeşittir . Erkenci BİR tipi özellikle örtü alti Click Güney bölgelerimiz Click uygundur . Taban topraklarda çatlama görülebilir . Fazla yüklemede imkb boncuklanma ve yetersiz renklenme görülür . Iri ve kaliteli tane for bakım işlerini zamanında yapmak gerekir .
Çavuş : Anadolu orijinli ve cok sevilen BİR Üzüm çeşididir . Beyaz Çavuş , Pembe Çavuş ve Bozcaada Çavuşu hazırsındır pekçok sinonimi vardır . Çekirdekleri Küçük , içi Boş ve tanede 1-3 adettir . Fizyolojik DİSİ olması sebebiyle Mutlaka Babalık çeşitlere ( Karasakız , balbal , Hafızali , Hamburg Misketi hazırsındır ) 06/01 oranında bağda yer verilmelidir . Sarı Yeşil renkli iri Taneli (6-7 gr) oval , kabuk ince , şeffaf damarlı , pusludur . Erkenci sayılabilir . Marmarada Ağustos ortalrında olgunlaşır . Ancak iri yaprakları ve küllemeye hassas olması sebebiyle Yaz budaması ve ilaçlamaların zamanında yapılması gerekir . Kendine aranan BİR aroması vardır vardır.
MÜŞKÜLE : Marmara bölgesinde ve özellikle İznik te Yaygın olarak Üretimi yapılan beyaz, Taneli ve taneleri Orta irilikte (4- 5g ) ve Yuvarlak oldukça verimli çeşitlerimizdendir . Kabuk Kalin , puslu , şeffaf ve Sarı Yeşil renklidir . Hasada Yakin tanelerin Güneş Gören tarafı kızarır . Salkımları Orta iri ( 400 -500g ), Kanatlı , Konik ve Orta sıklıktadır . Asma üzerinde bekletmeye ve soğukta muhafazaya Uygun BİR çeşittir . Cok Geçci olup Razaki den 3-4 hafta Gale olgunlaşır .
RAZAKI : cok Yaygın sofralık çeşitlerimizdendir . 20 den fazla tip ve sinonimi vardır . Uzun oval şekilli ve cok iri Taneli (6-7 gr) beyaz, , 1-3 çekirdekli , az Sulu - Tatlı , kabuk Kalin Tense'lerde Orta kalındır . 20-40 ppm Tense'lerde GA ile ( tane 2-3 mm * When ) irilik artışı ve bağlantısı güçlendirilir sap . Marmara da Eylül ün tür Haftası içinde olgunlaşır . Orta budamaya (4-5 Göz ) uygundur .
Sultani ÇEKİRDEKSİZ : Etli , az asitli , çekirdeksiz beyaz, üzümdür . Manisa ve Denizli taraflarında sofralık ve kurutmalık yaygınolarak yetiştirilir . Ancak oğlu yıllarda şarap yapımında da kullanılmaktadır . Manisa'da , Akdeniz ikliminin etkisi altındaki 200 m. yüksekliğindeki oldukça verimli Kumlu topraklarda Yüksek Telli Terbiye Sistemi uygulanarak dikilmiştir Denizli'de , yine verimli KILLI topraklarda yetişltirilir . Ancak oğlu yıllarda pazarlamada sorunlar yaşanmaktadır .
PEMBE GEMRE : Ege , Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu da Yaygın üretilen Yerli çeşitlerimizdendir . Cok iri , SERT dokulu , Yuvarlak ve pembe tanelidir . Salkım güvesine Karşı duyarlıdır . En GEC olgunlaşan çeşitlerimizdendir .
ITALIA : İtalya kaynaklı sofralık BİR Çeşit olup " İdeal " adi ile de bilinir . BiconexHamburg Misketi melezidir . Iri Taneli , Beyaz , Kalin kabukludur ve Hamburg Misketinden aldığı kokuya sahiptir . Mantari hastalıklara hassastır . Yüksek Terbiye ( 1-1,5 m) iyi sonuç verir . Marmara ve Ege bölgesine önerilir .
PERLETTE : ABD orijinli , ince Kabuklu , gevrek etli , Hafif aromalıdır . Çekirdeksiz olup GA Uygulamaları ile tane iriliği ve yola dayanıklılığı artar . Ancak çatlama ve çürüme riski oluşur . Cok erkenci , Sıcak yöreleri , derin - süzek topraklari sever . Ege ve Akdeniz yöresinde yaygındır .
HAMBURG MİSKETİ : Yabancı orijinli BİR Çeşit olmasına karşılık yıllarca Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde yetiştirilen Orta iri Taneli (4-5 g), Siyah , Yuvarlak şekilli ve Orta Kalin kabukludur . Tane içi etli , Sulu , ve misket kokuludur Tatlı . 2-3 çekirdekli , Konik salkımlı , Orta büyüklükte salkımlara sahiptir . Orta kuvvette gelişen asmaları cok verimlidir fakat cok yüklemeden kaçınılmalıdır aksi halde renklenme iyi Olmaz . Hamburg misketi ayrıca Marmara bölgesinde Çavuş çeşidine tozlayıcı olarakta Yaygın olarak kullanılmaktadır . Sofralık , şaraplık ve şıralık olarak kullanılabilen BİR çeşittir .
USLU ( HÖNÜSÜ X Siyah GEMRE )
1988 yılında tescil edilmiştir . Cok erkenci özelliği ile dikkat çeken sofralık BİR çeşittir . Tane yapısı Uzun - oval , 6-7 , eti gevrek , 2-3 çekirdeklidir kabuk Kırmızı renkli ve ince Ağırlıkta g . Salkımı İMKB Orta büyüklükte ( 250 - 400gr ) Konik , Seyrek ve Orta dallıdır . Kuvvetli gelişen asmaları Kisa ve karışık budamaya uygundur . Neferiye vermeye Uygun olup Sometimes Salkım seyreltmesi gerekli Olur . Uslu çeşidi Akdeniz sahil kuşağında haziranın ikinci yarısından Gale Hasat edildiği hazırsındır met Tarih örtü Altında 15-20 Gün erkene alınabilir .
Yalova İncisi ( HÖNÜSÜ X Siyah GEMR
1988 yılında tescil edilmiştir . Oldukça erkenci sofralık çeşitlerdendir . Tane yapısı oval - Orta Kalin Kabuklu , beyaz, renkli , ( 6 , tane eti az Sulu , 2-3 çekirdeklidir 7gr irilikte Orta . Salkımları Orta büyüklükte ( 250 - 300gr ) Konik ve Orta sıkıdır . Salkım SAPI SERT ve kısadır . Kabuk iyi Renk yapar . Akdeniz sahil kuşağında Haziran sonu - Bölümleri Basında Hasat edilir . Örtü Altında imkb met süre Haziran basina kadar çekilebilir . Orta ve Uzun budanması gereken BİR Çeşit olup , fazla yüklü asmalarda seyreltme yapılmalıdır .
ERGİN ÇEKİRDEKSİZİ ( BEYRUT HURMASI X PERLETTE )
1990 yılında tescil edilmiştir . 18x20 mm) Orta Kalin kabukludur Tane Yuvarlak , beyaz, , Orta iri (3,5 - 4 gr . Tane eti az suludur . Çekirdeksiz ( stenospermokarpik ) yapıda taneleri vardır . Salkımlar Orta Tense'lerde Büyük ( 400 - 600gr .) Konik şekilli ve sıkıdır . Erkenci çeşitlerimizdendir . Asmaları kuvvetli gelişir , cok verimlidir . Karışık budamaya uygundur . Giberellik asit ile taneler irileştirilebilir uygulaması . Ancak Salkım sıklığını adorable Click çiçeklenme 10-15 ppm GA ile seyreltme yapılmalıdır döneminde .
YALOVA MİSKETİ ( ROYAL X PERLE DE Csaba ):
1988 yılında tescil edilmiştir Erkenci sofralık çeşitlerimizdendir . Tane iriliği Orta , az Sulu , misket kokulu , 2-3 çekirdekli , kabuk rengi Mavi Siyah renktedir . Ancak met Renk İÇ tarafa Doğru sıkı tane yapısından dolayı Açık kalmaktadır . Sap taneden Zor ayrılır ve kabuk kalınlığı ortadır . Kuvvetli gelişen ve neferiye vermeye meyilli olan BİR çeşittir . Salkımları Küçük Orta büklükte ve Orta sıklıktadır .
YALOVA ÇEKİRDEKSİZİ ( BEYRUT HURMASI X PERLETTE )
1998 yılında tescil edilmiştir . irilikte Tane oval , beyaz, , Orta (4-5 gr. ) ve ince kabukludur . Tane eti az Sulu ve gevrektir . Çekirdeksiz ( stenospermokarpik ) yapıda taneleri vardır . Salkım Orta Büyük ( 250-300 gr) , Konik ve Orta sıkıdır . Erkenci BİR çeşittir . Asmaları kuvvetli gelişir , Orta verimlidir . Uzun budamaya uygundur . Hasat dönemine Yakin tane ucunda Sometimes çatlama görülmektedir .
Samancı ÇEKİRDEKSİZİ ( BEYAZ SAM X PERLETTE )
Tane oval , iri (5-6 gr. , 17 x 22 mm), beyaz, ve ince kabukludur . Tane cok gevrek , az Sulu ve serttir . Salkımlar ), dalli , Konik ve seyrektir 250-350 gr Büyük Orta . Erkenci BİR çeşittir ve iyi BİR Ana renk yapar . cok verimli ve çekirdeksiz BİR çeşittir . Giberellik asit ile taneler oldukça irileştirilebilir (7- 8gr , 20x 26 mm). Seyreltme uygulaması gerekmez ve kuru Üzüm üretimine de uygundur . Tanelerin gevrekliği cok dikkati çeken BİR özelliktir . Asmaları kuvvetli gelişir ve Uzun budama gereklidir .
TRAKYA İLKEREN ( Alfons X PERLETTE )
1993 yılında tescil edilmiş olan cok erkenci sofralık çeşitlerdendir . Taneleri olup yaklaşık 4-5 gr gelir irilikte Orta . Mavi - Siyah renkli olup Yuvarlak şekilli tane yapısına sahiptir . Salkımları 600-650 gr kadar gelebilir . Erkenci yetiştiricilik yapılacak bölgelere önerilir .
YALOVA ATA SARISI ( BEYAZ Çavuş X CARDINAL )
1988 yılında tescil edilmiştir . Orta mevsimde olgunlaşan sofralık çeşitlerdendir . Taneleri cok iri (10- 12gr .) kabuk rengi beyaz, , Orta kalınlıkta , şeffaf ve damarlı yapıdadır . Tane eti az Sulu , gevrek , 2-3 çekirdeklidir . Salkım Orta Tense'lerde Büyük ( 400 - 500gr .) Konik ve sıkıdır . Özellikle tanelerin iriliği sofralık değerini artıran BİR unsurdur .
YALOVA beyazı ( BEYAZ Çavuş X CARDINAL )
1995 yılında tescil edilmiştir . Erkenci sofralık çeşitlerdendir . Salkım Orta - Büyük yapıdadır . Tane iri , Yuvarlak şekilli , kabuk rengi Yeşil - Sarı, kabuk Orta - Kalin yapıda , tane eti renksiz , az Sulu , kokusuz ve 1-3 çekirdeklidir . Sürgünleri gelişme gösterir kuvvette Orta . Kisa ve karışık budamaya uygundur . Oldukça verimli BİR çeşittir .
BARIŞ ( CARDINAL X BEAUTY çekirdeksiz )
Çekirdeksiz Olup , Hasat Eylül ayı içerisinde Olur . tane beyaz, renkli , elips , Orta kalınlıkta , gevrek ve Sulu , bağlantısı kuvvetli ve ortalama ağırlığı 5-6 gr dir sap . Yola dayanımı iyi , Salkım şekli Konik , salkımlar dolgun ortlama 600-700 gr.dır ağırlığı . Cok verimli ve fazla neferiye ( II.mahsül ) veren BİR çeşittir . Külleme ve botrytise Karşı Düzenli ilaçlama yapılmalıdır .
Bağcılık Takvimi
OCAK : a) Ilık bölgelerde asma dipleri açılır . Boğaz kökleri temizlenir . Gübreleme yapılabilir . Bazı ılıman bölgelerde derin krizme yapılır.b ) Soğuk hava depolarında muhafaza edilen üzümler piyasaya sevk edilir
Şubat : a) Bağ kurulacak yerlerde ve eski tesislerde derin BELLEME ( Krizma ) yapılır , gübrelenir ) Köklü ve köksüz asma çubuğu dikimi Devam Eder) Budama yapılmaya başlanır ) Bağlarda kış mücadelesi yapılır . Omcalar bordo bulmacası ile yıkanırlar
MART : a) Bağ kurulacak yerlerde ve eski tesislerde Toprak işlemesi ve gübrelemeye Devam edilir ) Köklü ve köksüz bağ çubuğu dikimine Devam edilir ) Don tehlikesi olmayan yerlerde met evet içinde bağ budamasına oğlu verilir . Tehlikesi olan yerlerde donların geçmesi beklenmelidir . Nispeten mutedil iklimli yerlerde ve ılıman bölgelerde aşılama işlemlerine de başlanır ) Hastalık ve zararlılarla mücadele edilmeli , omcalar Gözler patlamadan bordo bulamacı ile yıkanmalıdır ( soğuk bölgelerde )
Nisan : a) Bağlarda İlkbahar kirizması yapılır . Asmaların boğazları açılır . Gerekli gübreleme işleri yapılır ) Bazı bölgelerde asma çubuğu dikimi met evet boyunca da Devam Eder) Bağlarda budama sıkı BİR şekilde Devam Eder . Bazı ılık bölgelerde alma işlemi uygulanır uc . Omcalar hereklere alınır . Bazı bölgelerde aşılama Devam Eder) Hastalık ve zararlılara Karşı ilaçlama önemle yürütür
Boğaz Açma Mayıs : a) Bazı serin bölgelerde bağlarda Toprak işlemesi ve gübreleme uygulaması yapılır ) Asma çubukları dikimi Devam Eder) Serince bölgelerde budama , aşılama Devam Eder . Ilık uc alma ve hereklere bağlama işleri yürütülür ) Mildiyu ve küllemeye Karşı mücadele yapılır bölgelerde . DİĞER zararlılarla da savaşılır
Haziran : a) Bazı bölgelerde Toprak işlemesi ve gübreleme Devam Eder) Bağlarda sulama , alma , Boğaz Açma , çapalama , hereklere bağlama ve DİĞER bakım işleri Devam Eder) Her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır uc . Ay sonuna Doğru Turfanda üzümler Hasat edilmeye başlanır . Piyasaya arz edilir
TEMMUZ : a) Bağlarda Toprak işlemesi durmuştur ) Dikim işleri görülmez ) Bağlarda alma , filiz alma , yaprak seyreltme , sülük ve bilezik alma , alma Koltuk ve hereklere bağlama işleri Devam Eder uc . Sulama , çapalama hazırsındır bakım işleri yürütülür ) Her türlü bağ hastalık ve zararlıları ile mücadele edilire ) Bağlarda Üzüm hasadı başlar . Ambalaj ve pazara Şevki yanında değerlendirme usullerine de başvurulur . Bilhassa kurutmacılık Ay sonunda başlar
Ağustos : a) Bağlarda Devam Eder alma , yaprak toplama , sulama hazırsındır bakım işleri yapılır ) Her türlü bağ hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir ) Hasat , pazarlama ve değerlendirme işleri uc
EYLÜL : a) Bağlarda sulama , hereklere bağlama hazırsındır bakım işleri Devam Eder) Çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele yapılırc ) Üzüm hasadı , pazarlaması ve çeşitli yollarla değerlendirilmesine Devam edilir
Ekim : a) Bağlarda Toprak işlemesi ve bakım işleri durmuştur ) Kışı yaprak altlarında ve kovuklarda geçirecek böceklerle yumurtalarına Karşı mücadele Devam Eder) Üzüm hasadı evet ortalarına kadar yapılır . Kurutulma , pekmez , sirke , Şıra şeklinde değerlendirme Devam Eder
KASIM : a) Bağlarda sırık ve herekler toplanır ve gelecek yıla saklanır . Bağlara Koyun ve sığır sürüleri salınarak Yapraklar yedirilir . Böceklere yuva teşkil eden örtü böylece kaldırılır . Bazı soğuk bölgelerde omcalar toprakla höyük şeklinde örtülür ) Bazı Sıcak bölgelerde Üzüm hasadı ve değerlendirilmesi Devam Eder
Aralık : a) Bağlarda herekler toplanır ve saklanır ) Üzümler depolarda muhafaza edilir ve pazarlanır
Gübreleme ve Besin Noksanlıkları
Asma değişik verimliliğe Sahip topraklarda yetiştirilebilir . DİĞER Bahçe bitkileriyle kıyaslandığında cogu besin elementlerini göreceli olarak daha az miktarda alır . Eger toprağın derinliği , tekstürü ve su içeriği Uygun imkb cogu Bahçe bitkilerinden daha iyi yetişir ve getirisi daha fazladır . Ayrıca besin elementleri ve su gereksiniminin yeterince karşılandığı verimli topraklarda gelişme , hâsıla ve Ürün niteliği yönünden asma iyi BİR performans gösterir .
Kalay ve kalay Kumlu bünyeye Sahip , biraz çakıllı ve Orta düzeyde kireçli pH si 6,5-8,0 olan topraklar Uygun bağ topraklari olarak Kabil edilmektedir . nedeniyle Ağır KILLI Tense'lerde alt katmanları geçirimsiz yüzlek topraklar , zayıf Sinir ve yetersiz havalanma özellikleri , bağcılık Click Uygun olmayan topraklardır . Bağ topraklarının Organik madde içeriğinin randımanlı olması ve korunması , Uygun Toprak yapısının devamlılığı açısından önem taşımaktadır .
Kuvvetli BİR KÖK sistemine Sahip olan asmalarda kökler , Toprak yapısı Uygun olduğunda oldukça derinlere inebilmektedir . Ayşe nedenle , 15-30 cm Tense'lerde daha derin BİR yüzey toprağı ile Birlikte , Genel olarak derin topraklar üzerinde kurulan bağlarda asmalar daha kuvvetli gelişmektedir .
Toprakta Suda eriyebilir Tuz konsantrasyonunun yükselmesinin sonucu olan tuzluluk su ve besin maddesi alımını kısıtlayarak büyüme ve gelişmeyi sınırlandırır Hatta toksik Etki yaparak kurumalara neden Olur .
Asma Tür ve çeşitlerinin tepkileri farklı olmakla Birlikte , Genel olarak asmaların Toprak tuzluluğuna Orta düzeyde hassas oldukları Kabil edilmektedir . Vitis vinifera L. NaCl tuzluluğuna Amerikan türlerine edat daha iyi tolerans göstermektedir .
Bağlarda Gübrelemenin Prensipleri :
Bağlarda DİĞER gerekli kültürel işlemlerle Birlikte gerçekleştirilecek etkili ve dengeli BİR gübreleme ; hem toprağın fiziksel , kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştirmekte ; asmaların de hem onu Yıl gelişme ve Ürün Click kullanmak üzere topraktan kaldırdığı bitki besin maddelerini toprağa yeniden kazandırmaktadır
Bağlarda Uygun ve dengeli BİR gübreleme yapılabilmesi Click öncelikle bağ toprağının Verimlilik düzeyinin ve nem içeriğinin bilinmesi gerekir . Özelikle sulama yapılamayan ve fazla yağış almayan bağ bölgelerinde , su etmeni daha da fazla önem taşımaktadır .
Bağlarda Organik Gübreleme
Organik maddelerin parçalanması sonucu oluşan humus ; iyi BİR kolloid olarak toprağın katyon değişimi ve su tutma kapasitesi ile Toprak sıcaklığını artırmasının yanısıra , toprağa iyi BİR fiziksel Yapı kazandırarak , özellikle Ağır topraklarda daha iyi BİR geçirgenlik ve havalanma sağlamaktadır . Ayrıca toprağın biyolojik aktivitesinin düzenlenmesini sağlamaktadır .
Ahir gübresinin bağlara 2-4 yılda BİR ya çukurlara , hâsıla çağındaki bağlarda imkb sıralar boyunca açılan etrafına omcaların / da hesabıyla , cok yağış alan bölgeler dışında sonbahar döneminde , özellikle Genç bağlarda , az 15-20 cm derinliğe verilerek karıştırılması önerilmektedir tr 2-5 ton . Bunun yanında verilecek Gübre Miktarı ve verilme şekli ; Toprak tekstürü , toprağın Organik madde içeriği ve Toprak Nemi ile yakından ilgilidir .
Ahir gübresinin bulunmadığı Tense'lerde randımanlı olmadığı durumlarda toprağın fiziksel , ve biyolojik özelliklerini düzelterek daha verimli hale gelmesi Click Yeşil gübreleme yapılır kimyasal . Ayşe amaçla bazı baklagil bitkilerinin gelişmelerinin belli devrelerinde Toprak altına gömülmesine Yeşil gübreleme denir .
Yeşil Gübre bitkileri yaklaşık olarak % 10 çiçeklendikleri dönemde pullukla sürülerek toprağa gömülür ve toprakta çürümeleri sağlanır .
Bağlarda Yeşil gübreleme Iki şekilde uygulanır :
1) Yeşil Gübre bitkisinin alt bitki olarak yetiştirilmesi İhtisas Grubu şekilde Yeşil gübreleme daha cok Yeni kurulan bağlarda , kuruluşundan itibaren 4 Yıl süre ile uygulanır . Bunun uygulanmasında onu Yıl omcaların Iki yanında en az 25 er cmlik Boş kısımlar bırakılarak Yeşil gübrenin ekimi yapılır .
2) Yeşil Gübre bitkilerinin bağda yaprak dökümünden Gale Esas bitki olarak yetiştirilmesi İhtisas Grubu da sonbahar Yeşil gübrelemesi ve kış Yeşil gübrelemesi olarak Iki şekilde uygulanır . Sonbahar Yeşil gübrelemesinde , Tohum ekimi Ağustos Basında yapılır ve ilkbahardan kez bitki toprağa gömülür . Kış Yeşil gübrelemesinde imkb Tohum ekimi Eylül Basında yapılır , ilkbaharda Toprak altına gömülür .
Yeşil gübrelemesine tercih edilmelidir Sulamanın yapılmadığı ve yağış etmeninin de cok Uygun BİR durumda bulunmadığı hallerde , sonbahar Yeşil gübrelemesi etrafında dönmez kış .
Yazlık incir, Yeşil Gübre olarak kullanılacaksa dekara 15 kg , ACI bakla 20 kg, kolza 2 kg ve Sarı hardaldan 2,5 kg ekilmelidir .
Bağlarda Mineral Gübreleme
Asma , topraktan onu Yıl belli miktarda makro ve mikro mineral besin elementlerini alarak ; büyümesini , gelişmesini ve Ürün verimini Devam ettirir . Esma Uzun yıllık BİR bitkidir . Ürün veriminin Spor Şube Müdürlüğü Sürekli ve sağlıklı olması Click asmanın onu Yıl topraktan besin elementlerinin gübreleme ile toprağa Geri verilmesi gerekir mineral kaldırdığı .
Ayşe yapılmadığı takdirde , Ürün veriminde ve kalitesinde azalma BİR SÖZ ve isim Olur .
Bağ toprağına asmanın ihtiyacı olan besin elementlerini verebilmek Click asmanın topraktan kaldırdığı besin maddeleri Miktarı ile , asmanın yetiştiği toprağın besin elementleri içeriğinin bilinmesi gerekmektedir .
Yeni kurulmuş bağlarda , Genç omcaların iyi gelişmiş BİR KÖK sistemine Sahip olabilmesi Click , etkili BİR azotlu gübrelemeye ihtiyaç vardır . BİR omcanın aylık olarak gereksinim duyduğu Azot Miktarı ortalama 3 gramdır .
Azotlu gübrelemede Bildiri Konuları Paper Topics , verilen gübreden asmanın en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak olduğundan , gübreleme kış yağışlarından Gale yapılacaksa , gübrenin sulanan bağlarda sulama hattına , sulama yapılmayan bağlarda imkb çizilere verilmesi gerekir . Kumlu topraklarda , zayıf gelişme gösteren bağlarda ve Genç bağlarda Gübre omca gövdesine yaklaşık 90 cm uzaklıktaki alan içine verilmelidir .
Fazla Azot , bağlarda Meyve tutumunu azaltır , tersine vejetatif gelişmeyi artırır . Ayşe da dolaylı olarak verimin azalmasına ve salkımlarda hastalık ve Böcek zararının artmasına Yol Acar . Damla sulama sistemiyle sulanan bağlarda , Azot Eger sulama sistemiyle Birlikte veriliyorsa , sıkça noksanlığı görülmektedir . Bunu önlemek Click bağlara aylık uygulamalarla yıllık toplam 30-50 kg ha -1 Azot verilmesi ya da 30 ppm lik azotun Spor Şube Müdürlüğü Sürekli şekilde sulama sistemine verilmesi ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir ( Robinson 1992).
Asmaların fosfor ihtiyacı , Azot ve potasyuma edat daha düşük düzeydedir .
Potasyum , asmanın en fazla ihtiyaç duyduğu ve topraktan en fazla kaldırdığı bitki besin elementidir . KILLI topraklarda potasyum daha fazla tutulduğu Click yağışlarla Tense'lerde sulamalarla Yavaş yıkanır . Ancak Kumlu topraklarda tutunması iyi olmadığından , potasyum noksanlığı özellikle met tip topraklarda görülür . Potasyumlu gübrelerin de Fosforlu gübreler hazırsındır , Mutlaka KÖK bölgesinin yakınına verilmesi gerekir .
BAĞLARDA Mikro ELEMENT NOKSANLIKLARI ,
Besin elementlerinin topraktaki eksikliği daha cok elverişsiz Toprak koşulları nedeniyle alınamaz forma dönüşmelerinden kaynaklanmaktadır . Çinko , Bakır ve mangan noksanlıkları yaprak gübrelemesiyle giderilebilir . Çinko , Meyve tutumundaki rolünden dolayı çiçeklenme öncesi uygulanmalıdır . Mangan ve Bakır imkb daha genis BİR Uygulama dönemine sahiptir . Bor da gereksinim duyulduğu koşullarda boraks şeklinde , ya da bor çözeltisi olarak yapraktan verilebilir . DİĞER mikro besin elementleri de yapraktan püskürtme şeklinde uygulanabilir .
Bağlarda besin ihtiyacının belirlenmesi
Bağlarda ihtiyaç duyulan besin maddelerinin Uygun şekilde ilavesi Click yararlanılan başlıca yöntemler aşağıda verilmiştir :
Tarla denemeleri
Belirtilerin tanımlanması
Toprak analizleri
Bitki analizleri
ASMALARDA BESİN MADDESİ NOKSANLIĞINDA GÖRÜLEN BELİRTİLER
AZOT : Asmalarda Azot noksanlığının en tipik belirtisi , sürgün gelişmesinin yavaşlaması , meydana gelen sürgünlerin zayıf ve Kisa kalması , öncelikle yaşlı yaprakların ve DİĞER Yeşil aksamın sararmasıdır . Aynı zamanda yaprak sayisi da azalır ve meydana gelen Yapraklar normalden cok Küçük kalırlar , yaprak sapları kızarır . Ayrıca Azot noksanlığı nedeniyle sararan Yapraklar eksiklik giderilmediği takdirde zamanından kez dökülürler . Yaşlı yapraklarda belirtiler görüldükten Gale , noksanlık giderilmezse Genç yapraklarda sararmaya başlar ve noksanlığın Spor Şube Müdürlüğü Sürekli ve şiddetli oldugu durumlarda , asma BÜTÜN yaprak sistemini kaybedebilir . Azot noksanlığı omcalarda çiçek ve Meyve tutumunun azalmasına , Meyve kalitesinin düşmesine neden olur.Azot noksanlığının meyvenin kalitesi uzerine yapmış oldugu en önemli Etki meyvede Şeker miktarını düşürmesidir.Azot fazlalığı da asmanın gelişmesini olumsuz yönde etkiler . Fazlalığı cok kuvvetli BİR vejetatif gelişmeye , bunun sonucunda da Meyve tutumunun ve Tomurcuk verimliliğinin azalmasına , sürgünlerde yassılaşma ve boğum aralarının normalden Uzun olmasına Yol Acar . Ayrıca primer Tomurcuk nekrozu , kış gozu içindeki primer tomurcuğun ölmesine neden Olur . Ayşe da verimin azalması demektir . Azot fazlalığı tanelerin buruşmasına sebep Olur .
FOSFOR : Fosfor noksanlığı da asmada vejetatif ve generatif gelişmenin zayıflamasına Yol Acar . Ayşe durumda sürgün ve yaprak sayisi cok azalır ve yapraklarda tipik Ana renk değişiklikleri görülür . Yapraklar kez mat Yeşil BİR Ana renk alır , daha Gale İMKB yapraklarda sararma , Kırmızı Renk teşekkülü ve bronzlaşma görülür . Yapraklar çiçeklenmeden önceki dönemde dökülürler . Fosfor noksanlığı da Azot noksanlığında oldugu hazırsındır kez yaşlı yapraklarda görülür . Fosfor noksanlığı aynı zamanda asmada Meyve tutumunu azaltmakta ve olgunluğu geciktirmektedir . Fosfor noksanlığında ortaya çıkan önemli belirtilerden biriside asmanın KÖK sisteminin zayıflamasıdır .
Potasyum : potasyum noksanlığının şidetli oldugu durumlarda , asmada sürgün gelişimi Büyük ölçüde engellenmekte ve çiçeklenmeden kez BÜTÜN yapraklarda noksanlık belirtileri görülmektedir . Yine Yapraklar henüz olgunlaşmadan dökülmektedirler . Potasyum noksanlığı nedeniyle yapraklarını kaybeden omcalarda , ürünün normal rengini alamadığı olgunlaşamadığı görülür ve. kazanamamış Şiddetli potasyum noksanlığı çeken omcalarda , az sayıda , Küçük ve sik salkımlar üzerinde birörnek BİR Ana renk , Küçük tanelere rastlanır . Noksanlık Şıra miktarının azalmasına ve asit oranının artmasına da neden olmaktadır . Yapraklarda potasyum noksanlığının belirtileri Yaz başlarında ortaya çıkar ve tip olarak tipik BİR şekilde sürgünlerin Orta kısmındaki yapraklarda görülür . Ayşe Yapraklar uçtan ve kenarlardan başlayarak sararır .
KALSİYUM : Noksanlık belirtileri Genç yapraklardan başlar ve normal Yeşil renklerini kaybeden ve noksanlığın şiddetli görüldüğü durumlarda , sümüklü Böcek şeklinde kıvrılan Yapraklar Kisa sürede dökülürler . Bağlarda Meyve tutumu azalırken , oluşan meyveler gevşek BİR Yapı kazanırlar ve şıranın tartarik asit kapsamı artar . Ayrıca asmada KÖK sisteminin gelişiminin tamamen durmasına neden Olur .
MAGNEZYUM : bir zamanlar yaşlı yapraklardaki klorozla kendini gösterir . Kloroz yaprak uc ve kenarlarından başlar , Birinci ve ikinci ana damarların arasına Doğru ilerler . İleri aşamada met damarların kenarlarının Yeşil kaldığı ve kloroza yakalanan kısımların hemen hemen krem beyazı BİR Ana renk aldığı görülür . Klorozun İleri aşamalarında imkb yaprak kenarlarında Yanıklar meydana gelmekte ve özelikle renkli çeşitlerde Yanık BİR hal alan kenar dokusunun hemen İÇ kısmında Kırmızı BİR sınır dokusu oluşmaktadır .
KÜKÜRT : Kükürt noksanlığının asmada sürgün ve yaprak sayısını azalttığı ve kloroza neden oldugu belirlenmiştir . Kloroz Azot noksanlığında oluşan kloroza benzese de Azot noksanlığının tersine kez Genç yapraklarda görülmektedir .
DEMİR : Asmalarda demir noksanlığının karakteristik belirtisi klorozdur . Özellikle Genç yapraklarda görülür . Demir klorozunda yapraklardaki en ince damarlar Dahil , BÜTÜN yaprak damarlarının Yeşil kalmasına karşılık , damarlar arasındaki Ana renk değişerek Açık Yeşil Tense'lerde sarıya döner . Ayşe durum imkb yaprakların BİR ag görünümü almasına neden Olur . Noksanlığın şiddetli oldugu durumlarda imkb yapraklarda yırtılmalar görülebilir . Demir klorozu ayrıca asmada generatif gelişmeyide olumsuz etkileyerek , Ürün kaybına neden Olur .
ÇİNKO : tip olarak sürgün uçlarında klorozla Birlikte rozetleşme adi verilen Küçük ve sik yaprak kümeciklerinin Oluşumu ve sap cebinin genişlemesi ile kendini gösterir . Ayrıca tane tutumu azalır , salkımlar Seyrek ve Küçük Taneli Olur , ayrıca boncuklanma görülür .
Mangan : Tipik noksanlık belirtisi yaşlı yaprakların damar aralarındaki klorozdur .
BAKIR : Bakır noksanlığının SÖZ ve isim oldugu durumlarda sürgün gelişimi yavaşlar , boğum araları kısalır , Yapraklar küçülür ve Ana renk açılmaya başlar . Bakır fazlalığının belirtileri imkb ; Kireç fazlalığı ve demir eksikliğinden kaynaklanan kloroza Benzer .
Molibden : Asmaların oldukça az miktarda gereksinim duyduğu molibdenin noksanlık belirtileri hakkında fazla BİR hakkinda bilgi mevcut değildir .
BOR : Bağlarda bor noksanlığının en önemli etkisi , çiçek tozu gelişimi ve çimlenmesinin engellenmesi sonucunda , Meyve tutumunun Büyük ölçüde azalmasıdır .
Yapraklardaki noksanlık belirtileri genellikle Erken sürgün döneminde görülmeye başlar . Tür oluşan sürgünlerde boğum araları cok kısadır . Sürgünler üzerinde cok sayıda Koltuk sürgünü oluşur . Omca adeta Çalı görünümü alır . Noksanlığın İleri aşamalarında sürgün ucu kurur . Yine B noksanlığı , yaprakların normalden cok Küçük kalmalarına ve yaprak kenarlarının aşağıya Doğru bükülerek bombeli BİR hal almasına neden Olur . Bor noksanlığında da yapraklarda kloroz meydana gelir ve Ana renk açılması başlangıçta ana damarlar arasında görülür . Şiddetli B noksanlığında noksanlık kez Genç yapraklarda başladığından yukarıdan Aşağı Doğru yaprak dökümü görülür.Bor noksanlığının en tipik belirtilerini salkımlarda görmek mümkündür . Şiddetli noksanlık durumunda omcada Ürün oluşmaz . Bazı salkımlarda yalnızca Salkım iskeleti kalır . Sometimes salkımlar üzerinde birkaç tane bulunabilir . Salkım üzerinde cok sayıda Küçük ve çekirdeksiz tane bulunur . Ayşe taneler normal olarak oval Tense'lerde Uzun şekilli olsalar safra, noksanlık belirtileri görülenlerde Yuvarlak ve biraz Yassı şekillidirler . B noksanlığında ortaya çıkan met boncuklanma olayı , Küçük tanelerin olgunlaşmadan SERT ve Yeşil kalmalarına neden olan çinko noksanlığından farklıdır .
B fazlalığında tip olarak yaşlı yaprakların kenarlarına Yakin kısımlarında köyü kahverenkli , lekeler oluşur Siyah Hatta . Daha Gale met lekeler İÇ kısımlara Doğru ilerler ve yaprak kenarlarını içten kuşatır . Sürgünlerin Aktif büyüme devresindeki B fazlalığı , Yeni oluşan yaprakların kıvrılarak buruşmalarına neden olmaktadır